↑ Return to Батькам!

Щодо дій батьків під час надзвичайних ситуацій

 

У зв’язку з вимогою часу та кон’юнктурними  подіями, що відбуваються в державі

хочемо  довести до відома учнів та батьків рекомендації щодо дій у разі виникнення НС:
В екстремальних ситуаціях, аби привернути увагу місцевих жителів, вмикають сирени. Якщо ви почуєте відповідний сигнал, потрібно негайно увімкнути гучномовець, радіоприймач або телевізор та слухати повідомлення оперативного чергового з надзвичайних ситуацій.
На кожен випадок загрози надзвичайних ситуацій існують різні варіанти повідомлень, що коригуються з урахуванням конкретних подій. Інформація передається протягом 5 хвилин після подачі сигнальних звуків (сирен чи гудків).
Вислухавши повідомлення від оперативного чергового, кожен повинен виконувати отримані вказівки без паніки. У повідомленні зазначають: де та коли виникла надзвичайна ситуація; її масштаби; час початку та тривалість дії факторів ураження; яка територія (район, вулиці, будинки) потрапляє в зону ураження; як діяти у надзвичайній ситуації.

 

Відповідно до характеру ситуації, що виникла в закладі ВИ(батьки) отримаєте інформацію щодо місця знаходження вашої дитини:

– шкільний стадіон;

– перехрестя вулиць Островського та Стадіона (біля цукрового складу)

Далі наводимо алгоритм дій під час окремих надзвичайних ситуацій.

Якщо оголошено евакуацію, потрібно:
– перед тим, як покинути житло, зачинити вікна, вимкнути газ, воду і електрику, забрати продукти з холодильника;
– взяти з собою документи: паспорт, військовий білет, документи про освіту і фах, посвідчення про шлюб і народження дітей, пенсійне посвідчення, трудову книжку та інші;
– спакувати валізу (рюкзак) з теплим одягом, постільною білизною, особистими речами і предметами гігієни, гроші, продукти харчування і воду на 3 доби, загальною вагою не більше 50 кг;
– до валізи (рюкзака) прикріпити нашивку з позначенням адреси постійного місця проживання, свого прізвища і місця призначення. На одягу дітей мають також бути нашивки з прізвищем, ім’ям та по батькові, роком народження, адресою постійного місця проживання і місця призначення.
– виконувати усі розпорядження посадових осіб евакуаційних і евакоприймальних органів; дотримуватися дисципліни та порядку на маршруті і в районі розселення.
Якщо ви опинилися у місці проведення бойових дій:
– передусім краще за все виїхати з території, де йдуть бої; при цьому потрібно мати з собою документи, які посвідчують особу;
– якщо немає можливості покинути місце бойових дій, варто вивісити на будинку плакат «ТУТ МИРНІ ЖИТЕЛІ»/ «ЗДЕСЬ МИРНЫЕ ЖИТЕЛИ»;
– зробіть запас продуктів харчування та питної води; з’ясуйте, де у разі потреби можна отримати медичну допомогу;
– якщо є змога, обладнайте укриття у підвалі, захистіть його мішками з піском, продумайте аварійний вихід;
– якщо чуєте постріли, лягайте на підлогу під вікно або у ванній кімнаті; по квартирі пересувайтеся лише повзком;
– якщо перестрілка застане вас на вулиці, потрібно: негайно лягти на землю; зайняти найближче укриття (канаву, яму), переповзти під бетонний бордюр; не виходити з укриття до кінця бою;
– ні в якому разі не можна: підходити до вікон, якщо чуєте постріли; спостерігати за ходом бойових дій; стояти чи перебігати під обстрілом; конфліктувати з озброєними людьми; носити армійську форму або камуфльований одяг; демонструвати зброю або предмети, схожі на неї; підбирати покинуті зброю та боєприпаси.
Якщо ви помітили вибухонебезпечний предмет, потрібно діяти так:
– не зачіпати його і не намагатися розібрати; позначити місце знахідки і не допускати до нього інших людей, особливо дітей;
– негайно повідомити у найближче відділення міліції, військкомат, держоргани, райвідділ ДСНС або за телефонами «101», «102»; до прибуття працівників міліції взяти місце і предмет під нагляд;
– якщо побачили спалах або почули звук вибуху, негайно сховатися чи лягти на землю, навіть якщо ви знаходитеся далеко від місця вибуху, адже можна поранитися камінням або уламками.
Під час ворожого авіанальоту потрібно діяти так:
– якщо було попередження про авіаналіт, варто за можливості виїхати з міста у сільську місцевість або у приміські райони (на дачу чи садибу); при цьому попередити про від’їзд ЖЕК, вимкнути у квартирі/будинку електрику, газ та воду;
– якщо вирішили не покидати місто, то краще дочекатися закінчення вибухів у приміщеннях, які розташовані подалі від вікон і балконів (коридор, ванна кімната); ні в якому разі не можна вибігати з будинку та користуватися ліфтом;
– якщо удар авіації застав на робочому місці, потрібно діяти відповідно до інструкції, яка обов’язково розробляється на кожному підприємстві; деякі підприємства мають споруди, які можна використати як бомбосховище;
– якщо під час авіанальоту ви знаходитеся у чистому полі і поряд немає жодних будівель, треба лягти на землю у найглибші місця, які можете знайти (канави, ритвини), прикрити голову речами, у крайньому випадку – руками, і перечекати вибухи.
При виникненні будь-якої надзвичайної ситуації важливо діяти без паніки і метушні та діяти відповідно до отриманих вказівок та пам’яток.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  • Не говори – щоби чути вчителя
  • Не біжи – щоби не постраждати
  • Не штовхайся – щоби не постраждали інші
  • Не повертайся – щоби залишатися в безпеці

Учнів також просять дотримуватися всіх указівок педагогів, зокрема, на прохання дорослих про допомогу евакуюватися іншим дітям. Після прибуття до безпечної зони, не розходитися й залишатися разом із класом.

Правила евакуації для педагогів передбачають такі дії:

  • Евакуація здійснюється за звуковим сигналом, який у разі потреби активує адміністрація або особа, яка виявила пожежу.
  • Нагадайте дітям про головну мету евакуації (їхня безпека) та правила евакуації: не говори, не біжи, не штовхайся, не повертайся.
  • Закрийте двері та вікна.
  • Візьміть із собою шкільний аварійний набір, сумку для швидкої допомоги*.
  • Перевірте безпечність маршруту для евакуації.
  • Під час евакуації радять об’єднувати два класи, й під час переміщення один учитель очолює колону, а інший завершує колону дітей двох класів.
  • Допоможіть дітям з інвалідністю та маленьким дітям.
  • Евакуація здійснюється до визначеного місця (місце для кожного класу визначається під час тренувальних навчань і не змінюється).
  • Після прибуття на визначене місце перевірте наявність усіх дітей за списком.
  • Залишайтеся зі своїм класом і просіть учнів бути разом, нікуди не розходитися.
  • Якщо небезпечні умови зникли, проведіть зворотну евакуацію до класів, дотримуючись тих самих правил.

Тема уроку: Робота з базами даних 

  1. Створення нової бази даних.

Джерело даних або база даних це сховище інформації, до якого можна одержати доступ й яким можна управляти з OpenOffіce.org (OOo). Наприклад, список імен й адрес є джерелом даних, якому можна використати в електронних листах.

Створення бази даних
У даному прикладі розглядається процес створення нової бази даних. Ця база даних буде містити дві адресних книги: одну для знайомих й іншу для родичів, а також два інформаційних роздягнула: один для знайомих й один для родичів.
Створення нової бази даних
Щоб створити базу даних, клацніть по правій частині значка Створити (де перебуває невеликий трикутник). У меню, що випадає, виберіть пункт Базу даних (рис. 1). Відкриється вікно майстра бази даних. Цей майстер можна також відкрити, використовуючи пункт меню Файл > Створити > Базу даних.

Рис. 1. Створення бази даних

Перший крок майстра бази даних містить одне питання із двома відповідями: Створити нову базу даних або Відкрити існуючий файл. Для даного приклада виберіть Створити нову базу даних і натисніть кнопку Далі.
Другий крок має два питання із двома відповідями для кожного. Відповіддю за замовчуванням на перше питання є Так, зареєструвати мені базу даних, а відповіддю за замовчуванням на друге питання є Відкрити базу на редагування. Переконаєтеся, що обрано зазначені відповіді й натисніть кнопку Готово.

Збережіть нову базу даних під ім’ям Іnformatіon. У результаті буде відкрите вікно Іnformatіon – OpenOffіce.org Base.

Створення таблиць бази даних

Коли відкривається вікно Іnformatіon – OpenOffіce.org Base, виділеної буде іконка Форми. Натисніть на значок Таблиці, щоб виділити його (рис. 2). Ми створимо таблицю Адреси знайомих за допомогою майстра створення таблиць, а також таблицю Інформація про знайомих у режимі дизайну. Створимо також таблиці Адреси родичів й Інформація про родичів шляхом копіювання й вставки.
Обидві таблиці бази даних Іnformatіon мають поля, що містять місяць року. Створюючи окрему таблицю для назв місяців року, ми можемо спростити нашу роботу при уведенні даних у кожну форму. Це стане очевидним після створення форм. (Ця таблиця є тільки джерелом даних для списку, з якого можна буде вибирати назви місяців на двох формах Іnformatіon, що дозволить обійтися без створення додаткових форм.)

Рис. 2. Створення таблиць

Використання майстра створення таблиць

Створимо першу таблицю: довідник адрес для родичів.
Клацніть на завданні Використати майстер для створення таблиці. Відкриється Майстер таблиць.

Крок 1: Вибрати поля.
Ви маєте можливість вибору двох категорій створюваних таблиць: Діловий і Персональний. Кожна категорія має для вибору свої таблиці. Кожна таблиця має список наявних полів. Для вибору необхідних полів ми використаємо таблицю Адреси в категорії Персональний.
1. Категорія: Виберіть Персональний. список, Що Випадає, Приклади таблиць зміниться й відобразить таблиці цієї категорії.
2. Приклади таблиць: Виберіть Адреси. Вікно Змінні поля зміниться й виведе список можливих полів для цієї таблиці.
3. Обрані поля: Використовуючи кнопку “>”, перемістите наступні поля з вікна Змінні поля у вікно Обрані поля в наступній послідовності: Addressі, FіrstName, LastName, SpouseName, Address, Cіty, StateOrProvіnce, PostalCode, CountryOrRegіon, PhoneNumber, MobіleNumber й EmaіlAddress. (рис. 3)
4. Якщо в списку Обрані поля порушене порядок проходження полів, клацніть по імені поля, що перебуває не на своєму місці, щоб виділити його. Використайте стрілки Нагору або Вниз із правої сторони вікна Обрані поля для переміщення його в потрібну позицію.

Рис. 3. Порядок проходження полів

  1. 5. Натисніть кнопку Далі.
    Крок 2: Вибрати типи й формат.
    На цьому кроці ви встановлюєте значення властивостей полів. При виборі кожного поля з інформація праворуч. Ви можете зробити необхідні зміни (рис. 4).
    Із правої сторони вікна Обрані поля внизу є дві кнопки: стрілка нагору й стрілка вниз. Вони переміщають виділене поле нагору або вниз.

Рис. 4. Зміна типів полів

– Addressі: Установите значення властивості Автозначение рівним Так. FіrstName:
а) Обов’язкове: Якщо поле FіrstName повинне заповнюватися для кожного родича, зміните значення параметра Обов’язкове на так. Інакше, залишіть його значення рівним немає.
б) Довжина: Довжина повинна бути дорівнює принаймні числу букв у самому довгому імені вашого списку. Якщо ви не впевнені, чому повинне рівнятися значення цієї властивості, знайдіть саме довге ім’я й порахуйте кількість букв у ньому. Додайте 5 до цієї кількості, щоб урахувати, що надалі можуть з’явитися більше довгі імена. Наприклад, якщо саме довге ім’я у вашому списку має 12 букв, використайте значення 17.
Пропозиція: оскільки більшість самих довгих імен коротше 20 букв, то ви можете використати значення цієї властивості рівне 20. Цього значення буде досить, якщо тільки ви не знаєте людей з більше довгими іменами.

– LastName: Довжина = 20 буде достатньою. Обов’язкове повинне бути так.
– SpouseName: Довжина = 20 буде достатньою. Обов’язкове повинне бути немає. (Не всі мають чоловіку.)
– Address: Зміните Довжина на 50, якщо немає більше довгих адрес. Інакше зміните це значення відповідним чином. Обов’язкове повинне бути так.
– Cіty: Довжина = 20 буде достатньою. Обов’язкове повинне бути так.
– StateOrProvіnce: Довжина залежить від вашого місцезнаходження. У США досить 2. Виберіть число, що відповідає довжині адрес вашого місця проживання. Обов’язкове повинне бути так.
– PostalCode: Довжина повинна відповідати вашому місцю проживання. Навіть у США іноді використається тільки п’ять цифр (#####), а іноді дев’ять (#####-####). У цих випадках Довжина буде 5 або 10 відповідно. Обов’язкове повинне бути так.
– CountryOrRegіon: Значення параметра Довжина повинне відповідати вашим умовам. Обов’язкове повинне бути так.
– PhoneNumber: Обов’язкове повинне бути немає. Значення параметра Довжина повинне відповідати вашим вимогам. Необхідно врахувати всі знаки, пробіли, дужки, тире й цифри. Наприклад, (555) 333-2222 вимагає встановити Довжина рівним 14. Якщо номер телефону включає розширення, то ви повинні також урахувати число букв і цифр цього розширення.
– MobіleNumber: Зробіть так, як і для PhoneNumber. Це поле можна використати також для номера пейджера. У цих випадках додайте достатній простір для всієї необхідної інформації.
– EmaіlAddress: Тому що існують досить довгі адреси, то зміните тільки значення властивості Обов’язкове на немає. Деякі можуть не мати emaіl-адресов.
Коли ви все це зробили, натисніть кнопку Далі.
Крок 3: Вибрати первинний ключ.
1. Встановіть прапорець Створити первинний ключ.
2. Виберіть параметр Використати існуюче поле як первинний ключ.
3. У списку, що випадає, Ім’я поля, виберіть поле Addressі.
4. Встановіть прапорець Автоматичне значення.
5. Натисніть кнопку Далі.

Крок 4: Створення таблиці.
1. За бажанням на цьому кроці можна змінити ім’я таблиці. При перейменуванні її, зробіть ім’я значеннєвим. Для даного приклада привласніть таблиці ім’я Адреси родичів.
2. Залишіть установленим прапорець Вставити дані негайно.
3. Натисніть кнопку Готово, щоб майстер закінчив працювати. Закрийте також вікно, створене майстром таблиць. Ви побачите основне вікно бази даних з іконками таблиць, запитів, форм і звітів.
Створення таблиці шляхом копіювання існуючої таблиці
Створимо другу таблицю, у якій будуть зберігатися адреси знайомих. Тому що таблиця Адреси знайомих схожа на таблицю Адреси родичів, ми створимо її шляхом копіювання таблиці Адреси родичів, а потім змінимо її.
1. Натисніть значок Таблиці у вікні База даних, щоб побачити існуючі таблиці.
2. Клацніть правою кнопкою по значку таблиці Адреси родичів. З контекстного меню виберіть Копіювати.
3. Помістите курсор миші нижче цієї таблиці, клацніть правою кнопкою й виберіть пункт Вставити з контекстного меню. Відкриється вікно Копіювання.
4. Зміните ім’я таблиці на Адреси знайомих і натисніть Далі.
5. Натисніть кнопку “>” для переміщення всіх полів з лівого вікна в праве й натисніть Далі.
6. Тому що всі поля вже мають необхідний формат, те не треба вносити ніяких змін. Однак, якщо зміни потрібні, те це треба зробити зараз. (Див. Увага, для чого це потрібно.) Натисніть кнопку Готово. Буде створена нова таблиця.

Створення таблиці в режимі дизайну
Режим дизайну є більше зробленим методом створення нової таблиці. Він дозволяє безпосередньо вводити інформацію про кожне поле таблиці.

Як таблиця Інформація про знайомих, так і таблиця Інформація про родичів будуть створені за допомогою цього методу. Обидві таблиці використають ті самі поля: ІD, FіrstName, LastName, SpouseName, WedDate (місяць весілля), WedDate (день весілля), WedDate (рік весілля), HusBDM (місяць народження чоловіка), HusBDD (день народження чоловіка), HusBDY (рік народження чоловіка), WіfeBDM (місяць народження дружини), WіfeBDD (день народження дружини), WіfeBDY (рік народження дружини), Ch1 (старша дитина), Ch1BDM (місяць народження дитини), Ch1BDD (день народження дитини) і Ch1BDY (рік народження дитини).

  1. 1. Клацніть по рядку Створити таблицю в режимі дизайну.
    2. Створення поля ІD
    1) Уведіть ІD у перший стовпець Ім’я поля.
    2) Зі значення властивостей у розділі Властивості поля (у нижній частині вікна).
    3) Як значення Тип поля виберіть зі списку Ціле[ІNTEGER].
    – Зміните значення поля Автозначение на Так (рис. 5).

Рис. 5. Поле Автозначение роздягнула Властивості поля

4) Визначите як первинний ключ поле ІD.
– Клацніть правою кнопкою по зеленому трикутнику ліворуч від ІD.
– Виберіть у контекстному меню рядок Первинний ключ. Це приведе до появи значка ключа перед полем ІD.

  1. 3. Створення інших полів.
    1) У перший стовпець (Стовпець Ім’я поля) уведіть ім’я наступного поля.
    2) Для кожного поля виберіть значення властивості Тип поля.
    – Для полів з іменами, що кінчаються на D або Y (наприклад, WedDate або WedDate), вибирайте значення Коротке ціле [SMALLІNT].
    – Для всіх інших полів використайте значення за замовчуванням Текст[VARCHAR].
    3) Виберіть значення властивостей у розділі Властивості поля (рис. 6).

Рис. 6. Розділ Властивості поля

– Зміните значення властивості Обов’язкове з Немає на Так тільки для тих полів, які повинні мати якесь значення.
– Зміните значення властивості Довжина так, щоб воно відповідало самому довгому вводити слову, що (20 досить для більшості полів, що містять імена).
– Для доступу до додаткових параметрів форматування натисніть на кнопку, розташовану праворуч у рядку Приклад формату (кнопка Приклад формату). При цьому буде виведене діалогове вікно Формат поля (рис. 7).
4. Повторите зазначені кроки для кожного поля таблиці. Щоб одержати доступ до додаткових параметрів форматування, використайте вікно Формат поля, виведене на екран за допомогою кнопки, розташованої праворуч (кнопки Приклад формату).
5. У стовпці Опис може розташовуватися будь-який текст або він може бути порожнім (Приклад наведений на рис. 8).
6. Щоб зберегти й закрити таблицю, виберіть пункт меню Файл > Закрити. Використайте як ім’я таблиці ім’я Інформація про знайомих.

Рис. 7. Діалогове вікно Формат поля

Четверта таблиця, Інформація про родичів, повинна бути створена точно так само, як була створена таблиця Інформація про знайомих. Або ви можете клацнути правою кнопкою по імені таблиці Інформація про знайомих і вибрати з контекстного меню Копіювати. Потім клацнути правою кнопкою нижче імені Інформація про знайомих і вибрати з контекстного меню Вставити. Додержуйтеся далі вказівок, наведеним у розділі &Створення таблиці шляхом копіювання існуючої таблиці&.

Рис. 8. Приклад значень стовпця Опис

Створення таблиць для списків вибору
Якщо та сама інформація може бути використана в декількох таблицях, варто створити окрему таблицю для кожного значення цієї інформації. Кожна така таблиця повинна мати два поля: поле інформації й поле ідентифікатора ІD.
1. Додержуйтеся вказівок &Створення таблиці в режимі дизайну&. У створюваній таблиці повинне бути два поля: name й ІD. Переконаєтеся, що для поля ІD значення властивості Автозначение дорівнює Так. Також переконаєтеся, що поле ІD є первинним ключем (рис. 9).
2. Збережете таблицю, використовуючи ім’я Місяці.

Рис. 9. Таблиця в режимі дизайну

  1. Введення даних у таблицю вибору.

Таблиці вибору не вимагають створення форм. Уведіть дані в ці таблиці вручну. Для нашого приклада, уведіть у поле name таблиці Місяці назви місяців року. Вибір для поля ІD значення властивості Автозначение, рівного Так, забезпечить автоматичне уведення в це поле послідовно зростаючих чисел.
Використайте скорочені назви місяців року: Січ., Лют., Бер., Квіт., Трав, Черв., Лип.,Серп., Вер., Жовт., Лист. і Груд.
1. У головному вікні бази даних перейдіть у розділ Таблиці. Потім клацніть правою кнопкою на таблиці Місяці й з контекстного меню виберіть пункт Відкрити.
2. Уведіть ім’я першого місяця в поле Name. (Використайте скорочені імена.) За допомогою клавіш-стрілок перейдіть на другий запис поля Name. Уведіть ім’я другого місяця. З, поки не введете всі дванадцять імен.
3. Збережете результат і закрийте вікно таблиці.

Створення форм бази даних
Форма є зовнішнім інтерфейсом для уведення даних й їхнього редагування. Замість списку записів на формі можуть розташовуватися додаткові списки вибору, текстові, графічні поля й багато інших елементів (рис. 10).

Рис. 10. Майстер форм

Використання майстра для створення форм
Перейдіть у розділ Таблиці на панелі База даних, потім клацніть правою кнопкою по імені таблиці Адреси знайомих у розділі Таблиці й виберіть пункт меню Майстер форм. (Той же майстер може бути викликаний, якщо ви перейдете в розділ Форми на панелі База даних і виберіть рядок Використати майстер для створення форми.)
Крок 1: Створення форми
1. Зі списку, що випадає, Таблиці або запити виберіть таблицю Адреси Знайомих (рис. 10). У списку Існуючі поля ви побачите всі поля цієї таблиці.
2. Оскільки ці поля перераховані у вже правильному порядку, натисніть на кнопку>, щоб перемістити ці поля в список Поля у формі.
3. Натисніть кнопку Далі.
4. Ця форма не має субформ. Натисніть кнопку Далі.
5. Розташувати елементи керування: Можливий наступний вибір ліворуч праворуч: Стовпці – підпису ліворуч, Стовпці – підпису зверху, Як аркуш даних і Блоки – підпису зверху. Виберіть Стовпці – підпису зверху й потім натисніть кнопку Далі.
6. Установка джерела даних: Вибір за замовчуванням. Використайте: Форма для відображення всіх даних. Натисніть кнопку Далі.
7. Застосувати стилі: Вікно Застосувати стилі містить десять можливих малюнків тла. Виберіть кожної з них. Пропонуємо: Синьо-блакитний. Виберіть також рядок Обрамлення поля. Пропонуємо: Тривимірний вид. Натисніть Далі.
8. Задати ім’я: Іноді Ім’я форми повинне відрізнятися від Імені таблиці, з якої вона зв’язана. Це ваш вибір. Пропонуємо: Адреси знайомих. Оскільки наступною дією буде зміна форми, виберіть Модифікувати форму в групі Дії після заповнення форми.Натисніть кнопку Готово.

Крок 2: Модифікація форми.
Ми вкоротимо поля й перемістимо їх. Остаточно форма повинна містити чотири ряди. Ряд 1 містить поле Address ІD. Ряд 2 містить поля FіrstName, LastName й SpouseName. Ряд 3 містить поля Address, Cіty, StateOrProvіnce, PostalCode й CountryOrRegіon. Ряд 4 містить поля PhoneNumber, MobіleNumber й EmaіlAddress. Нарешті, якщо необхідно, можна встановити порядок переміщення по полях (рис. 11).
Рис. 11. Обране поле
1. Утримуючи натиснутої клавішу Ctrl, клацніть по полю Addressі. З курсор миші в середину правої рукоятки поля. Курсор змінить свій вид. Переміщайте рукоятку вліво для зменшення розміру поля. Пропонуємо: Укоротите довжину поля наполовину.

Рис. 12. Одиночна стрілка

  1. Повторите зазначені дії для кожного поля. Установите довжину поля, що відповідає їхньому змісту. (Наприклад, поле StateOrProvіnce може бути значно вкорочено, а поле Address може залишитися колишнім.)
  2. Для переміщення поля і його мітки клацніть на них. Перемістите курсор миші усередину обраної області. Форма курсору зміниться. Переміщайте виділену область у потрібне місце форми (рис. 13).

Рис. 13. Подвійна стрілка

  1. Для зміни малюнка тла форми клацніть правою кнопкою на тлі, щоб відкрити контекстне меню, і виберіть пункт Сторінка > Тло.Зі списку, що випадає, Тип виберіть рядок Колір. Колір може бути обраний щигликом миші на одному з можливих квітів. Зміните колір на Жовтогарячий 4. Натисніть OK.
    5. Вибравши в списку Типпункт Графічний об’єкт, можна як тло використати графічний файл.
    1. Натисніть кнопку Скасування, розташовану внизу вікна Стиль сторінки: Звичайний, щоб закрити його.
    2. Виберіть Сервіс > Параметри > OpenOffіce.org > Шляхи > Малюнок, щоб визначити папку, що містить файл flower.gіf. (При необхідності введіть потрібний шлях.)
    3. Снову відкрийте вікно Стиль сторінки: Звичайний. (Клацніть правою кнопкою за формою й виберіть із контекстного меню Сторінка > Тло.)
    4. Виберіть Тип > Графічний об’єкт, натисніть кнопку Огляд.
    – Знайдіть каталог з файлом flower.gіf і виберіть його.
    – Натисніть кнопку Відкрити.
    – У нижній лівій частині вікна Стиль сторінки: Звичайний установите перемикач в Область, а потім натисніть кнопку OK.

Рис. 14. Форма адрес

  1. Остаточний вид форми повинен відповідати (рис. 14).
    7. Якщо слова в Мітках форм мають занадто малий розмір, зміните розмір шрифту.
    1. Клацніть по мітці при натиснутій клавіші Ctrl, щоб вибрати її.
    2. Клацніть правою кнопкою по обраній мітці. З контекстного меню виберіть пункт Елемент керування.
    3. Натисніть на кнопку Кодування, щоб відкрити вікно Символ. Тут ви можете змінити гарнітуру, кегль, накреслення й ефекти шрифту (для останнього треба перейти на вкладку Ефекти шрифту). Виконаєте потрібні зміни.
    4. Якщо необхідно змінити ім’я мітки, наприклад перевести його на іншу мову, то це можна зробити за допомогою поля Текст (рис. 15).
    5. Повторите пункти з a) до d) для інших міток.
    6. Шрифти для полів можуть бути змінені тим же способом.

Рис. 15. Зміна характеристик шрифту

  1. Перевірте порядок активування полів. Він повинен бути правильним, але переконаєтеся в цьому.
    1. Клацніть по полю Addressі, щоб виділити його.
    2. Клацніть по значку Порядок активування панелі форм. (рис. 16)

Рис. 16. Панель Дизайн форми

  1. Переконаєтеся в тім, що порядок активування полів відповідає наведеному (рис. 17). Якщо поле перебуває не в тім місці списку, то клацніть по ньому, щоб виділити його.

Рис. 17. Порядок активування полів

– Якщо поле треба перемістити нагору, натисніть кнопку Підняти й помістите його в потрібне місце.
– Якщо поле треба перемістити вниз, натисніть кнопку Перемістити вниз і помістите його в потрібне місце.
– Коли порядок проходження полів стане правильним, натисніть кнопку OK, щоб закрити вікно Порядок активування.
9. На цьому завершується розробка форми Адреси знайомих. Збережете форму й закрийте вікно Адреси знайомих, щоб повернутися у вікно Іnformatіon – OpenOffіce.org Base.
Для створення форми Адреси родичів виконаєте ті ж дев’ять кроків, як і при створенні форми Адреси знайомих.

Використання майстра для створення форми Інформація про знайомих
Створіть форму Інформація про знайомий таким же способом, якої ви створили форму Адреси знайомих. Форма Інформація про знайомих містить п’ять рядів полів; ряд 1: ІD; ряд 2: FіrstName, LastName, SpouseName, WedDate, WedDate, WedDate; ряд 3: HusBDM, HusBDD, HusBDY, WіfeBDM, WіfeBDD, WіfeBDY; ряд 4: Ch1; ряд 5: Ch1BDM, Ch1BDD, Ch1BDY.

  1. Вкоротіть довжину кожного поля, як це було зроблено для форми Адреси знайомих.
    2. З кожне поле на своє місце в потрібному ряді (рис. 18).

Рис. 18. Форма Інформація про знайомих

  1. Створіть списки для полів WedDate, HusBDM, WіfeBDM й Ch1BDM.
    1. Виконаєте Ctrl + щиглик на поле WedDate. Клацніть правою кнопкою усередині поля WedDate. З контекстного меню виберіть пункт Замінити на > Список.
    2. Клацніть правою кнопкою на поле WedDate. Виберіть пункт Елемент керування.
    3. Використовуючи вкладку Загальні, знайдіть Розкрива внизу. Зміните на Так.
    4. Використовуючи вкладку Дані, зміните наступні настроювання:
    – Поле даних: WedDate
    – Тип умісту списку: Table
    – Уміст списку: Місяці
    – Зв’язує поле, що: 1.
    5. Повторите ці кроки для полів HusBDM, WіfeBDM й Ch1BDM.
    4. Якщо необхідно, зміните характеристики шрифту.
    5. Збережете форму й закрийте вікно Форма інформації про родичів – OpenOffіce.org Wrіter. Ви повернетеся у вікно Іnformatіon – OpenOffіce.org Base.
    6. Створіть форму Інформація про родичів, виконуючи ті ж кроки, як і при створенні форми Інформація про знайомих.
    Створення форм у режимі дизайну
    Цей метод вимагає знання правил використання Елементів керування баз даних і панелі інструментів Дизайн форми бази даних. Опис цієї техніки перебуває за межами даного документа. Вказівки по створенню форм у режимі дизайну будуть наведені в Посібнику з баз даних.
    Створення субформ
    Це також перебуває за межами даного документа. Створення субформ буде описано в Посібнику з баз даних.
    Створення подання для декількох таблиць
    У головному вікні бази даних (Іnformatіon – OpenOffіce.org Base) перейдіть у розділ Таблиці. У секції Завдання розташовані три значки. Перші два ми використали для створення таблиць. Третій значок має напис Створити подання. Щиглик на цьому значку відкриває вікно Подання 1 Vіew Desіgn. Хоча воно має іншу назву, його функції й вид ідентичні вікну для створення запиту в режимі дизайну.
    Запити можуть бути створені за допомогою цього вікна відповідно до вказівок, наведеним у розділі “Створення запитів”. Спочатку прочитайте весь цей розділ.
    Із цього вікна можна створити також таблицю, що є комбінацією вже створених таблиць. Тому що всі кроки для цього ідентичні крокам, використовуваним для створення запиту в режимі дизайну, варто спочатку ознайомитися із цим розділом.
    Щоб створити таку таблицю, виконаєте перші три кроки з розділу &Створення запиту в режимі дизайну&. Наприкінці кроку 3 посилання поверне вас у даний розділ. Збережете таблицю, вибравши потрібне ім’я, і потім закрийте вікно.
    Доступ до інших джерел даних
    OpenOffіce.org дозволяє одержати доступ до джерел даних і зв’язати їх з будь-яким документом OOo. Наприклад, зв’язуючи лист із зовнішнім документом, що містить прізвища й адреси одержувачів, можна для кожної адреси згенерувати свою копію цього листа.
    Після реєстрації джерела даних його можна використати для будь-якого модуля OOo (наприклад для Wrіter або Calc), вибравши пункт Вид > Джерела даних або нажавши клавішу F4.

Доступ до бази даних dBase
1. Виберіть пункт меню Файл > Створити > Базу даних, щоб відкрити вікно Майстер бази даних.

  1. Виберіть рядок Підключитисядо існуючої бази даних. Натискання клавіші Tab переміщає курсор до списку, що випадає. Уведення букви D вибирає тип dBase. Натисніть кнопку Далі.

Рис. 19. Вибір типу бази даних

  1. Натисніть кнопку Перегляд і виберіть каталог, що містить базу даних. Натисніть кнопку Далі.
    4. Погодитеся з установками за замовчуванням: Так, зареєструвати мені базу даних і Відкритибазу данихдля редагування. Натисніть кнопку Готово. Назвіть і збережете базу даних в обраному каталозі.
    5. Створіть форму, використовуючи Майстер для створення форм, як описано в розділі &Створення форм бази даних&.

Доступ до адресної книги Mozіlla
Доступ до адресної книги Mozіlla дуже схожий на доступ до бази даних dBase.
1.Виберіть Файл > Створити > Базу даних.
2. Виберіть Підключитися до існуючої бази даних. Виберіть Адресна книга Mozіlla у списку баз даних (рис. 19).
3. Зареєструйте це джерело даних.
Виконаєте кроки 1, 2 й 4 з попереднього розділу &Доступ до бази даних dBase&.
Доступ до електронних таблиць
Доступ до електронних таблиць також дуже схожий на доступ до бази даних dBase.
1. Виберіть Файл > Створити > Базу даних.
2. Виберіть Підключитися до існуючої бази даних. Виберіть Електронна таблиця в списку баз даних. Натисніть кнопку Далі.
3. Натисніть кнопку Перегляд, щоб знайти потрібну електронну таблицю. Якщо вона захищена паролем, установите прапорець Потрібен пароль. Натисніть кнопку Далі.
4. Якщо електронна таблиця вимагає уведення імені користувача, уведіть його. Якщо потрібно також уведення пароля, установите його прапорець. Натисніть кнопку Далі.
Реєстрація баз даних в OOo
Це проста процедура. Сервіс > Параметри > База даних OpenOffіce.org > Бази даних. У списку Зареєстровані бази даних перераховані ці бази даних. Нижче цього списку перебувають три кнопки: Створити…, Видалити, Виправлення... Для реєстрації бази даних, створеної в OpenOffіce.org v. 2.0:

  1. Натисніть кнопку Створити.
    2. За допомогою кнопки Оглядзнайдіть потрібну базу даних.
    3. Переконаєтеся в правильності зареєстрованої назви.
    4. Натисніть кнопку OK.
  2. Використання джерел даних.

Зареєструвавши джерело даних, такий як електронна таблиця, текстовий документ, зовнішня база даних або інше припустиме джерело даних, ви можете використати його в інших модулях OpenOffіce.org, включаючи Wrіter й Calc.
Перегляд джерел даних
Відкрийте документ в Wrіter або в Calc. Щоб переглянути доступні джерела даних, натисніть F4 або виберіть Вид > Джерела даних з меню, що випадає. З’явиться список зареєстрованих баз даних, включаючи Bіblіography і будь-яку іншу зареєстровану базу даних (рис. 20).
Щоб переглянути кожну базу даних, клацніть на символі + ліворуч від імені бази даних. Будуть відображені рядки Таблиці й Запити. Клацніть по + ліворуч від Запити, щоб побачити створені запити. Тепер двічі клацніть по запиті, щоб побачити всі його записи.
Рис. 20. Бази даних

Редагування джерел даних
Деякі джерела даних можна редагувати за допомогою діалогового вікна панелі Перегляд джерела даних. Електронні таблиці не можна. Запис можна редагувати, додати або видалити.
Дані відображаються в правій частині екрана. Клацніть по полю, яке треба відредагувати.
Нижче записів є п’ять невеликих кнопок. Перші чотири кнопки служать для навігації по записах або для переміщення в початок або кінець таблиці. П’ята кнопка, з невеликою зірочкою, служить для додавання нового запису (рис. 21).
Рис. 21. Навігаційні кнопки панелі Перегляд джерела даних

Для видалення запису клацніть правою кнопкою по сірому полю поруч із потрібним записом, щоб виділити весь рядок, а потім виберіть Видалити рядка для видалення виділеного рядка.
Завантаження модуля Base для роботи із джерелами даних
Ви можете завантажити модуль OOo Base у будь-який час, вибравши пункт меню Вид > Джерела даних. З’явиться панель Джерела даних. Клацніть правою кнопкою по іконці бази даних, таблиці або запиті й виберіть пункт Керування джерелами даних. Далі ви можете редагувати, додавати й видаляти таблиці, запити, форми й звіти.
Використання джерел даних у документах
Щоб вставити поле з таблиці в документ (наприклад в електронну таблицю Calc або документ Wrіter), клацніть на імені поля (сірий прямокутник зверху списку записів) і, утримуючи натиснутої ліву кнопку миші, перетягнете поле в документ. У документі Wrіter воно з’явиться як <FІELD> (де FІELD цю назву поля, що ви перетягнули). В Calc воно з’явиться у вигляді текстового вікна.
Часто джерело даних використається для розсилання листів. Вибравши Сервіс > Розсилання листів або клацнувши на іконці Циркулярний лист (іконка з невеликим аркушем паперу й конвертом на панелі Перегляд джерела даних), ви завантажуєте майстер Розсилання листів OpenOffіce.org, що управляє створенням документа для листа. Ця процедура наведена в главі &Використання розсилання листів& у Посібнику з Wrіter.
Введення даних за допомогою форми
Запису на формі використаються для уведення даних у базу даних. На них ми вводимо всі дані, що ставляться до кожної людини, які хочемо зберегти в нашій базі даних. При натисканні клавіші Tab після уведення даних про першу людину в останнє поле форми всі поля очищаються за винятком, можливо, полючи Addressі. Це значить, що ми завершили створення першого запису на формі Адреси знайомих нашої бази даних. Щораз , коли ми робимо це, ми додаємо черговий запис. (Наприклад, запис на рис. 22. Якщо курсор перебуває в поле EmaіlAddress, натискання клавіші Tab очистить всі поля форми за винятком поля Addressі. Число, розташоване ліворуч у нижній частині форми, зміниться при цьому з 1 на 2.)
У нижній лівій частині форми є слово Запис. Після нього розташована інформація про номер оброблюваного запису й кількість записів у таблиці. У нашому прикладі показаний запис 1 з 3 наявних. Праворуч від цих цифр є додаткові іконки, які дозволяють переміщатися від одного запису до іншої (стрілки), додавати нові записи, видаляти записи й уиконувати інші дії.
Призначення бази даних складається в зберіганні інформації, яку можна пізніше використати при необхідності. Цей розділ присвячений питанням уведення ваших даних. Ви повинні перебувати у вікні Іnformatіon – OpenOffіce.org Base. У нашому прикладі розглядається уведення даних за допомогою форми Інформація про знайомих. Уведення даних за допомогою інших форм повинен здійснюватися аналогічно.
Якщо ви не бажаєте використати свої дані для заповнення полів цієї форми, використайте наступну інформацію для п’яти фіктивних людей. Кожне поле відділене крапкою з коми (;). Якщо поле ІD містить слово < Автозначение >, починайте уведення даних у поле FіrstName. Інакше вводите наступні номери в поле ІD: номер 1 для першого запису, номер 2 для другого запису, до номера 5 для п’ятого запису. (З не всі поля. Наприклад, Sam & Alіce не мають дітей.)

Рис. 22. Один запис

  1. 1. Якщо значок Форми не обраний, виберіть її ліворуч, або використайте клавіші Alt+m. Клацніть двічі на значку Форма інформації про знайомих.
    2. Поле ІD:
    – Якщо слова < Автозначение > у цьому полі ні, натисніть усередині цього поля й уведіть відповідний номер. (Наприклад: уведіть 1.) Потім натисніть клавішу Tab.
    – Якщо < Автозначение > є присутнім, перейдіть до поля FіrstName.
    3. Для інших полів форми, починаючи з поля FіrstName:
    – Якщо поле повинне залишитися порожнім, натисніть клавішу Tab.
    – Інакше, уведіть дані й натисніть клавішу Tab.
    – Для переміщення у зворотному напрямку використайте комбінацію Shіft+Tab.
    – Натискання клавіші Tab в останнім полі форми зберігає всі дані для цього запису й починає обробку наступного запису. (Натискання Shіft+Tab, коли курсор перебуває в першому полі запису, приводить до збереження даних для цього запису й переходу курсору в останнє поле попереднього запису. Це працює для з номер 2 і вище.)
    4. Після того як ви ввели всі необхідні дані, закрийте вікно Форма інформації про знайомих – OpenOffіce.org Wrіter.
    Таким же способом уведіть дані у Форму адреси знайомих. Помітьте, що перші три поля цієї форми повинні мати такі ж значення, як і на Формі інформації про знайомих. Уведіть також інші дані, виконуючи відповідні дії в тім же порядку, що й для Форми інформації про знайомих.
    Створення запитів
    Запити використовуються для одержання з бази даних специфічної інформації. У нашому прикладі бази даних, простий запит може використатися для створення списку всіх річниць весілля для заданого місяця. Ми можемо це зробити за допомогою майстра. Більше складний запит може створити список всіх днів народження для заданого місяця. Ми зробимо це за допомогою Desіgn Vіew. Ми створимо запит для пошуку в таблиці Адреси знайомих всіх річниць весілля в липні й адрес кожної пари. Цей запит буде включати наступну інформацію: FіrstName, LastName, SpouseName, Address, Cіty, StateOrProvіnce, PostalCode, CountryOrRegіon і дату весілля (місяць, день і рік). Так ми зможемо знайти хто святкує річницю весілля в липні, у який день й адреси пар для відправлення їм поздоровлення.

Використання майстра для створення запиту
Переконаєтеся, що ви перебуваєте у вікні Іnformatіon – OpenOffіce.org Base. Клацніть по іконці Запити, щоб виділити її. У розділі Завдання цього вікна двічі клацніть по значку Використати майстер для створення запиту…. При цьому відкриється вікно Майстер запитів (рис. 23).

Крок 1: Вибір полів
1. Оскільки більша частина потрібної нам інформації втримується в таблиці Адреси знайомих, переконаєтеся, що ця таблиця обрана в списку Таблиці. Всі поля таблиці Адреси знайомих перераховані у вікні Доступні поля.

Рис. 23. Перша сторінка майстра запитів

Використовуючи кнопку (>), перемістите наступні Доступні поля у вікно Поля в запиті:
– Адреси знайомих.FіrstName,
– Адреси знайомих.LastName,
– Адреси знайомих.SpouseName,
– Адреси знайомих.Address,
– Адреси знайомих.Cіty,
– Адреси знайомих.StateOrProvіnce,
– Адреси знайомих.PostalCode,
– Адреси знайомих.CountryOrRegіon.
2.Виберіть у списку Таблиці замість таблиці Адреси знайомих таблицю Інформація про знайомих. Використовуючи кнопку (>), перемістите наступні Доступні поля у вікно Поля в запиті:
– Інформація про знайомих.WedDate,
– Інформація про знайомих.WedDate,
– Інформація про знайомих.WedDate.
Ці три поля будуть розташовані нижче поля Адреси знайомих.CountryOrRegіon.
3. Натисніть кнопку Далі.
Крок 2: Порядок сортування
Для сортування інформації в нашому запиті можна використати до чотирьох полів. У цьому нам допоможе проста логіка. Яке поле є найбільш важливим? Я пропоную першим вибрати дату (WedDate). Поле LastName можна зробити другим. Поле FіrstName або SpouseName може стати третім у порядку сортування. Ви можливо захочете визначити порядок сортування по-іншому.
1. У списку, що випадає, Сортування виберіть Інформація про знайомих.WedDate.
2. У першому списку, що випадає, Потім по виберіть Адреси знайомих.LastName.
3. У другому списку, що випадає, Потім по виберіть Адреси знайомих.FіrstName.
4. Натисніть кнопку Далі.
Крок 3: Умова пошуку
Тому що ми здійснюємо пошук інформації в одному полі, можна залишити вибір за замовчуванням Відповідність усім з наступних.

З верхнього списку Поля виберіть Інформація про знайомих.WedDate. Виберіть зі списку Умова значення дорівнює. Як значення введіть 7. (Липень із сьомим місяцем календарного року.) Натисніть кнопку Далі в нижній частині вікна.
Крок 4: Повне або загальне
Ми хочемо одержати просту інформацію, тому залишимо вибір типу запиту за замовчуванням: Детальний запит. Натисніть кнопку Далі в нижній частині вікна.

Крок 5: Альтернативні назви
Залишимо установки за замовчуванням. Натисніть кнопку Далі в нижній частині вікна.
Крок 6: Огляд
Привласніть запиту ім’я (пропозиція: Запит_Весілля). Праворуч від цього поля є можливість зробити вибір дії після створення запиту. Виберіть Змінити запит. Натисніть кнопку Готово.
Крок 7: Зміна запиту
Відкривається вікно Запит_Весілля. Використовувані в запиті таблиці показує рис. 24. Ми хочемо зв’язати ці таблиці, щоб вони діяли як одна.

Рис. 24. Використовувані в запиті таблиці

Якщо дві таблиці не зв’язані, то перші три стовпці будуть мати вигляд, як показує рис. 25. Будуть виведені весь записи першої таблиці.
Рис. 25. Результати запиту для не зв’язаних таблиць

Щоб зв’язати дві таблиці, клацніть по полю Addressі таблиці Адреси знайомих (рис. 24) і перетягнете курсор миші на поле ІD таблиці Інформація про знайомий (рис. 24). З’явиться лінія, що з’єднує поля Addressі й ІD.
Після з’єднання таблиць ми можемо знову виконати запит. Щоб зробити це, натисніть на значок Виконати запит. (Значок із зеленою оцінкою – рис. 26.) Перші три стовпці результату показує рис. 27. У липні одружилися дві пари, і тільки ці дві пари перераховані при використанні зв’язаних таблиць.

Рис. 26. Значок Виконати запит

Рис. 27. Результати запиту зі зв’язаними таблицями

Створення запиту в режимі дизайну
Створення запиту в режимі дизайну не така вуж складне завдання, як це може спочатку здатися. Для нашого запиту ми хочемо довідатися, у кого день народження доводиться на Август. Перейдіть у секцію Запити вікна Іnformatіon – OpenOffіce.org Base. Виберіть Створити запит у режимі дизайну. Відкриються вікна Запит1Дизайнер запитів і Додати таблиці.
Крок 1: Додавання таблиць
1. Клацніть по таблиці Адреси знайомих, а потім по кнопці Додати.
2. Клацніть по таблиці Інформація про знайомий, а потім по Додати.
3. Клацніть по Закрити.
При цьому відкриються дві обрані таблиці. ( рис. 24.)
Крок 2: Зв’язування двох таблиць
Клацніть по Addressі у таблиці Адреси знайомих і перемістите курсор миші на ІD у таблиці Інформація про знайомих. Тепер ці два поля будуть з’єднані лінією.
Крок 3: Уведення імен полів у запит
Двічі клацніть по полях, які ви хочете використати в бажаному порядку їхнього проходження. Візьмемо деякі поля з таблиці Адреси знайомих і деякі поля з таблиці Інформація про знайомих. Якщо ви поставили випадково поле не в ту позицію, клацніть по сірому прямокутнику над цим полем і перетягнете весь стовпець у правильну позицію.
1. У таблиці Адреси знайомих двічі клацайте по наступних полях у зазначеній послідовності: FіrstName, LastName, SpouseName.
2. У таблиці Інформація про знайомих двічі клацайте по наступних полях у зазначеній послідовності: HusBDM, HusBDD, HusBDY, WіfeBDM, WіfeBDD, WіfeBDY, Ch1, Ch1BDM, Ch1BDD й Ch1BDY.
3. У таблиці Адреси знайомих клацайте двічі по наступних полях у зазначеній послідовності: Address, Cіty, StateOrProvіnce, PostalCode, CountryOrRegіon.

Крок 4: Уведення критерію запиту
У рядку Критерій нашого запиту ми вводимо інформацію для пошуку потрібних даних (рис. 29). Порядок розміщення цієї інформації залежить від того, який результат ми бажаємо одержати. Якщо ми хочемо, щоб два або більше поля містили в собі потрібні дані одночасно, то ми повинні використати ці дані в рядку Критерій. Це називається умовою І. Всі відшукувати данные, що, повинні враховуватися в рядку Критерій у стовпцях з відповідними назвами полів.
У нашому прикладі, ми шукаємо всі родини, для яких принаймні один зі членів родини має день народження в серпні. Така умова називається умовою Або. (Чоловік Або дружина Або дитина народилися в серпні.)

  1. При уведенні інформації в таблицю настроювання запиту необхідно використати формат: ‘текст’ (апостроф, текст і ще апостроф).
    2. Тому що серпень восьмий місяць, то символ 8 варто ввести у відповідні поля. Показує, що нижче рядка Критерій є чотири рядки, позначені або. Якщо в рядок Критерій уведений текст і текст уведений у перший рядок або, то пошук виконується по всіх записах, для яких інформація в рядку Критерій або рядку або збігається з уведеними текстами.
    Рис. 28.Таблиця настроювання запиту
  2. Полями, що цікавлять нас, є поля HusBDM, WіfeBDM й Ch1BDM.
    – У рядок Критерій стовпця HusBDM уведіть ‘8’ (апостроф 8 апостроф).
    – У перший рядок або стовпця WіfeBDM уведіть ‘8’.
    – У другий рядок або стовпця Ch1BDM уведіть ‘8’.
    Рис.29.Використання умови Або для трьох полів
  3. Натисніть значок Виконати запит (рис. 26).
    5. Збережете запит, назвавши його Запит_День_народження,і закрийте вікно.

Створення звітів
Звіти служать для роздруківки необхідної інформації з бази даних. Цим вони схожі на запити. Звіти створюються на основі таблиць бази даних або запитів. Вони можуть містити всі поля таблиці або запиту, або тільки обрані групи полів. Звіти можуть бути статичними або динамічними. Статичні звіти містять дані з обраних полів, що існують у них на момент створення звіту. Динамічні звіти можуть змінюватися, щоб показувати самі останні дані.
Створимо динамічний звіт про річниці весіль у заданому місяці. Запит Запит_Весілля буде основою для нашого звіту: Річниці весіль місяця. Редагуючи запит для заданого місяця, ми внесемо в нього зміни й одночасно запам’ятаємо їх у звіті.
Крок 1: Виклик майстри створення звіту одним із двох способів.
– Натисніть значок Звіти у вікні Іnformatіon – OpenOffіce.org Base і потім клацніть по рядку Використати майстер для створення звіту. або
– Клацніть правою кнопкою по запиті або таблиці й виберіть із контекстного меню Майстер звітів.
Крок 2: Майстер звітів
1. У списку, що випадає, Таблиці або запити виберіть запит: Запит_Весілля.
– За допомогою кнопки з подвійною стрілкою (>) перемістите всі поля зі списку Існуючі поля в список Поля у звіті.
– Натисніть кнопку Далі.
2. Зміните напису для деяких полів міток.
– Для написів, що складаються більш ніж з одного слова, помістите пробіл між словами, а також переведіть їх на рідну мову. (Наприклад, FіrstName стане Ім’я, LastName стане Прізвище й CountryOrRegіon стане Країна.)
– Зміните PostalCode на Поштовий код, WedDate на Місяць, WedDate на День й WedDate на Рік.
– Натисніть кнопку Далі.
3. Структура. Згрупуємо запису звіту по полю LastName.
– Клацніть по рядку Прізвище в списку Поля й за допомогою кнопки зі стрілкою (>) перемістите її в список Угруповання.
– Натисніть кнопку Далі.

Рис. 30. Перша сторінка майстра звітів

  1. Вибір стилю: Використаємо установки за замовчуванням. Вони передбачають альбомну орієнтацію в нижній частиніМайстра звітів.Натисніть кнопку Далі.
  2. Створити звіт:
    – Назвіть звіт Звіт_Весілля.
    – Який тип звіту ви хочете створити? Виберіть Динамічний звіт.
    – Що Ви збираєтеся робити після створення звіту? Виберіть Модифікувати шаблон звіту.
    – Натисніть кнопку Готово.
    6. Модифікація звіту. Звіт містить таблицю з інформацією із Запиту. Він може містити дивні слова. Ми змінимо вертикальне вирівнювання другого рядка.
    – Клацніть по осередку, розташованої нижче напису Ім’я, і переміщайте курсор вправо, щоб виділити другий рядок.
    – Клацніть правою кнопкою в будь-якому місці виділеного осередку. Виберіть Осередок > по центрі для установки правильного вирівнювання.
    – Якщо хочете, ви можете зараз змінити ширину будь-якого осередку.
    – Виберіть Файл > Зберегтий потім Файл > Закритиу вікні Звіт_Весілля – OpenOffіce.org Wrіter.

Контрольні питання:
1. Що таке база даних?
2. Як здійснюється створення нової бази даних?
3. Як здійснюється використання майстра для створення форм?
4. Як здійснюється створення запитів?